Bármilyen napszakban remek csemege... egészséges összetevőkből álló, magas rosttartalmú süti.
Tea mellé, vagy kávézáshoz, reggelinek vagy csak, ha nassolni vágyunk, nagyszerű választás.
Hozzávaló:
250 g apró szemű zabpehely
100 g mandulaliszt, vagy apróra darált mandula
100 g olvasztott teavaj
300 g reszelt alma (2 db közepes nagyságú)
4 ek. eritrit, vagy 3 ek. xilit ( a xilit ch értékét mindig adjuk hozzá)
2 tk. őrölt fahéj
1 tk. vanília kivonat
1 késhegynyi só
1 egész citrom reszelt héja, és felének a leve
Elkészítés:
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
Az összes hozzávalót egy keverőtálban jól összedolgozzuk, és hagyjuk állni 10 percet, amíg a zab megdagad az alma nedvességtartalmától. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és egyenlő nagyságú golyókat formálunk és rakunk a tésztánkból kb 4 cm távolságban egymástól. ( könnyítésképpen: én rudat formázok a tésztából, és 3 cm hosszúságúra darabolom, így könnyebb egyenlő nagyságú golyókat formázni belőle).
.
Vízzel benedvesített újakkal szétnyomjuk a golyókat keksz alakúra, és betesszük sülni a sütőbe 20-25 percre.
Amikor aranyszínűek lesznek a tallérok, kivesszük őket és hagyjuk kihűlni.
Tetszőlegesen fogyasztható akár lekvárral teához, vagy kávé mellé reggelinek. Gyerekeknek uzsonnára, vagy tízórainak is ideális.
A napi megengedett szénhidrát mennyiségbe beleszámolva fogyasztható!
Tápanyag tartalma:
Zab: 250 g- ban, 177 g ch
Mandula: 100 g- ban, 8 g ch
Alma: 300 g - ban, 21 g ch
Xilit, ha ezzel készítjük: 100 g- ban, 99 ch
Eritrit: 0 g ch
45 db esetén, egy db keksz átlag ch értéke 4,5 g ch