Nincs is felemelőbb annál, mikor érik a gyümölcs a kertben. Mit lehet csinálni ennyi fajta gyümölcsből, hogy amit már nem eszünk meg az se vesszen kárba? A válasz egyszerű: főzzünk belőle dzsemet, vagy lekvárt!
Hozzávalók:
1,5 kg magozott, friss szilva
150 g eritrit vagy 3 kupak(1 kupak 5 ml) folyékony édesítőszer
2 citrom leve
2-3 púpozott tk. őrölt fahéj
1 tasak dzsem fix amiben nincsen cukor!
Elkészítése:
Egy fém lábasban feltesszük főni a konyhakész szilvát, folyamatos keverés mellett...
majd mikor kezd összeesni a gyümölcs, akkor a citrom levét tesszük bele, majd a többi hozzávalót is.
Közepes lángon addig keverjük amíg pépes, krémes állagú lesz a lekvár.
Vigyázzunk, mert forrás közben szétdurrannak a levegőbuborékok és égési sérüléseket szerezhetünk!
Elmossuk a lekváros üvegeket, majd betesszük őket a mikróba fertőtleníteni 2 percre. Előkészítjük a befőttes gumikat, és a dzsem tetejére a fóliákat amivel letakarjuk az üveg száját és arra helyezzük a kupakot.
A forró lekvárt ügyesen beleadagoljuk az üvegekbe
Ráhelyezzük a dzsemfóliát, amit a befőttes gumival fogunk az üveg szájára és rátekerjük a kupakot.
Meleg helyre tesszük őket. Célszerű ágyneműtartóba ágyat csinálni nekik. Ez úgy néz ki, hogy 2 konyharuhát helyezek a meleg ágyneműre arra teszem egymás mellé a forró lekvárokat, majd ráhajtom a konyharuhát és betakarom a többi ágyneművel. Így szép lassan kihűl pár nap alatt (3-4 nap kell neki).
Tárolása hűvös helyen, felbontás után csak hűtőben tároljuk mert megromlik!
Fontos, hogy mindig tiszta kanállal nyúljunk bele!
Csak a szilva CH értékével kell számolnunk, hiszen nincsen benne hozzáadott cukor.
Jó étvágyat és jó hétvégét Kívánok!:-)