2014. augusztus 01. 09:00 - Krakk Panka

Lekvárfőzés cukor hozzáadása nélkül (fahéjas szilva)

Nincs is felemelőbb annál, mikor érik a gyümölcs a kertben. Mit lehet csinálni ennyi fajta gyümölcsből, hogy amit már nem eszünk meg az se vesszen kárba? A válasz egyszerű: főzzünk belőle dzsemet, vagy lekvárt!

lekvár1 másolata.jpg

Hozzávalók:

1,5 kg magozott, friss szilva

150 g eritrit vagy 3 kupak(1 kupak 5 ml) folyékony édesítőszer

2 citrom leve

2-3 púpozott tk. őrölt fahéj

1 tasak dzsem fix amiben nincsen cukor!

lekvár2 másolata.jpg

Elkészítése:

Egy fém lábasban feltesszük főni a konyhakész szilvát, folyamatos keverés mellett...

majd mikor kezd összeesni a gyümölcs, akkor a citrom levét tesszük bele, majd a többi hozzávalót is.

Közepes lángon addig keverjük amíg pépes, krémes állagú lesz a lekvár.

Vigyázzunk, mert forrás közben szétdurrannak a levegőbuborékok és égési sérüléseket szerezhetünk!

Elmossuk a lekváros üvegeket, majd betesszük őket a mikróba fertőtleníteni 2 percre. Előkészítjük a befőttes gumikat, és a dzsem tetejére a fóliákat amivel letakarjuk az üveg száját és arra helyezzük a kupakot.

A forró lekvárt ügyesen beleadagoljuk az üvegekbe

Ráhelyezzük a dzsemfóliát, amit a befőttes gumival fogunk az üveg szájára és rátekerjük a kupakot.

Meleg helyre tesszük őket. Célszerű ágyneműtartóba ágyat csinálni nekik. Ez úgy néz ki, hogy 2 konyharuhát helyezek a meleg ágyneműre arra teszem egymás mellé a forró lekvárokat, majd ráhajtom a konyharuhát és betakarom a többi ágyneművel. Így szép lassan kihűl pár nap alatt (3-4 nap kell neki).

Tárolása hűvös helyen, felbontás után csak hűtőben tároljuk mert megromlik!

Fontos, hogy mindig tiszta kanállal nyúljunk bele!

Csak a szilva CH értékével kell számolnunk, hiszen nincsen benne hozzáadott cukor.

Jó étvágyat és jó hétvégét Kívánok!:-)

lekvár3 másolata.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormazas.blog.hu/api/trackback/id/tr866558865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.01. 20:32:01

Aki a szilvalekvárt édesíti, az bármilyen aljasságra képes. A szilvában éppen elég cukor és sav van ahhoz, ne kelljen egyiket se pótolni. Ja, hogy macerás, fárasztó addig főzni, amíg kellene? Akkor egy még gyorsabb megoldás: vedd meg készen a boltban.

Főzött termékekbe (lekvárfélék, szörpfélék) tartósítót rakni nem csak felesleges pénzkidobás, hanem felesleges méregkeverés. A főzés pont megfelelően csírátlanít.

Szilvát (és minden más gyümölcsöt) nem dzsemfixszel kell sűríteni, hanem főzéssel. A felezett szilvából csak akkor lesz krémes pempő, ha turmix szárral kevergeted.

seahawks 2014.08.01. 22:38:31

Es miert ne rakjunk bele cukrot ha ugy finomabb?

gabardin 2014.08.02. 06:48:02

Soha nem értettem, hogy miért kerül mindig önjelölt, kutyaütő szakácsok blogja az indexre. Mi alapján válogatnak? Tényleg nincs jobb?
Idekattintottam, mert érdekelt a cukor nélküli lekvár. Erre olvasom, hogy eritrit vagy édesítő... ÁÁÁááá, nagy kaland.

Lady.Bird 2014.08.02. 12:44:12

a dzsemfixes dolgokat nem szabad dunsztba tenni, mert nem zselésedik-keményedik meg, ráadásul nem is érdemes, mert a cukormentes lekvárhoz való dzsemfixben van tartósítószer

Krakk Panka 2014.08.06. 11:43:20

Ez a blog azoknak szòl, akik cukorbetegek, vagy ch mentesen szeretnének finomságokat enni. Ez gondolom elkerülte a figyelmeteket, mielőtt okosságokat írtatok. Az ő életüket, ill. Saját életemet szeretném mosolygòsabbá tenni az általam fejlesztett receptekkel. Nem önjelölt blogger vagyok, hanem egy cukorbeteg, aki megunta a sok édesítőszeres műkaját, amit elénk tolnak. Nekünk fontos a mérhető ch érték, mert az egész életünk a mérésekről szòl. Az én ízvilágom ez, ill. Nem értek egyet továbbá azon ítélkezőkkel, akik az eritritet vagy steviát egy napon említik a többi ipari édesítővel. Köszönöm.

tesztert241 2014.10.30. 10:25:54

Szerintem meg ne foglalkozz senkivel, fantasztikus a blogod! Én még csak pár hete akadtam rá. Van a családban 2 cukorbeteg is, ezért állandóan nézzük a receptjeidet. Végre egy blog, ahol az ételek ch tartalma is fel van tüntetve.Én is nemrég kezdtem bele, hogy kedvenc receptjeimet egy blogon megosszam. Kizárólag hobbi szinten sütök, amit le is írtam. Eddig 2 hozzászólást kaptam, de mind jól lehúztak. :) Nem értem mi vezérli ezeket a negatív kommentelőket. Ha vkinek van vmi jó tanácsa, elfogadom,mert nem vagyok profi, de csak azért kommentet írni, hogy leszólja más munkáját... További sok sikert a bloghoz!
süti beállítások módosítása