Szerettem volna valami vaníliás, pudingos - krémes édességet készíteni. Gondolkoztam mi is lenne a legjobb egy esti filmnézéshez...és igen, a madártej lett az!
Nézegettem nagyon sok receptet, régit a sajátjaimból, újakat az interneten, de egyik sem volt megfelelő számomra. Mindegyik tele volt szénhidráttal, ami nekünk ugye nem jó, ezért egy újabb kihívás elé kerültem...megint alkotnom kell egy új receptet :) Végül is megszületett az új cukormentes, és szénhidrátot alig látott madártej, ahogy én szeretem.
Kóstoljátok meg!
Hozzávalók:
- 500 ml kókusz, vagy mandula, vagy soya tej
- 200 g eritrit, vagy xilit
- 100 g mascarpone krémsajt
- 8 db tojás sárgája
- 4 db tojás fehérje
- 1 csipet só
- 2 ek. vanília kivonat, vagy 1 vanília rúd kikapart belseje
- a tetejére egy kis fahéj díszítésnek
Elkészítés:
Egy fém lábasba teszem a tojások sárgáját, amit kézi habverővel összekeverek egységesre. Hozzá öntöm a tejet, az édesítőt, a vaníliát és a legvégén a krémsajtot is elkeverem benne.
Közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett hevítem egészen addig, amíg vissza nem sűrűsödik és pudingos állagú lesz a krémem. Ekkor leveszem a tűzről, és hirtelen lehűtöm hideg fürdő alatt ( egy nagyobb edénybe, vagy a mosogató tálcába hideg vizet eresztek és belerakom a forró lábassal együtt a krémet, néha megkeverve az egyenletes hűtés miatt, és így nem lesz bőrös a teteje sem.
Amíg a krém hűl, addig elkészítem a "madarakat".
Fél liter vizet felteszek forrni, mialatt a tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem. Amint felforrt a víz, egy kiskanál segítségével apró halmokat szedek a tojáshabból, és megúsztatom a forró lobogó vízben. Hagyom, hogy kétszeresére nőjön a vízben, majd fordítok rajta, és tovább hagyom főni még fél percig. Ezt követően leszűröm és egy tálkába szedem a madarakat. Ezt addig ismétlem míg el nem fogy a tojáshab. (Lehetőleg 3-4 db- ot tegyünk forrni a vízbe)! Amint kihűlt a pudingos krém, kiveszem a hideg vízfürdőből és egy díszes tálba öntöm a pudingot. Ebből később tálalhatom a madártejet. A tetejére rakom a tojáshabokat, majd 1-2 órára a hűtőszekrényben hűtöm.
Egy kis fahéjjal tálalom.
Tápanyag tartalom:
(Én soya tejjel készítettem el)
100 g mascarpone krém: 2g ch, 45g zsír, 450 kcal, 7g fehérje
100ml mandula tej: 3g ch
100ml kókusz tej: 3g ch
100ml soya tej: 2,5g ch
Férjem is megkóstolta, alig hagyott nekem belőle...ez a siker:-)