Egy kis kitérő:
Pár szó a manduláról:
A mandula sok-sok jótékony hatással bír az emberi szervezetre.
Kívülről és belülről is szépíti a testünket, lelkünket a mai felgyorsult, és rohanó mindennapjainkban. Előszeretettel használják magas E- vitamin tartalmának köszönhetően a szépségiparban is.
Ide kapcsolnék egy otthon elkészíthető hidratáló mandulatej- olaj receptjét, ami sokat segíthet a száraz bőr táplálásában.
Ezt a kis receptet különösen ajánlom azoknak, akik folyamatosan szenvednek a bőrük szárazságával a diabétesz miatt! Hiszen tudom mennyire megkeserítheti a mindennapjainkat, amikor úgy érezzük nem kényelmes a bőrünk a testünkön, például fürdés után. Ezért is gondoltam arra, hogy megosztom veletek ezt a kis házi praktikát.
Hidratáló mandulatej- olaj
Elkészítése a következő: 200 g tisztított mandulát nagyon apróra darálunk, és 2 dl vízzel felforraljuk, majd néhány óra állás után leszűrjük, és hozzáadunk 1 evőkanál mandulaolajat ( bio-boltokban kapható), a végén 4 csepp illóolajat ( ez bármilyen, számunkra tetszőleges illattal bírhat), és már is tocsoghatunk benne! :)
Fürdés után fantasztikus élményt nyújt a testnek!
A mandulában található továbbá: B1-, B2-, B6- és E-vitamin, kálium, kalcium, magnézium és foszfor; vas, cink, réz, és még számos ásványi anyag.
Jótékony hatással bír a vércukorszint szabályzásában, és a koleszterin szint csökkentésében is. A szív,és érrendszeri problémákon szintén segít a mandula rendszeres fogyasztása. És még sorolhatnám...
Ezért használom rendszeresen a süteményeim alapjául, vagy önmagában ezt a finomságot!
Mandulás meggyes lepény
Nagyon gyors, nagyon egyszerű, és nagyon finom!
Hozzávalók:
- 200 g mandula darálva, vagy mandula liszt
- 200 g magozott, cukrozatlan meggy
- 1 tk. vanília kivonat, vagy egy fél vanília kikapart belseje
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 tk. fahéj
- 125 g laktózmentes joghurt
- 4 ek. eritrit, vagy xilit
Elkészítés:
A tojást keverd habosra az édesítővel, és adagold hozzá a többi hozzávalót is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen oszd el a masszát, és dobáld rá a meggyeket.
180 fokos sütőben süsd aranybarna színűre.
Ennyire egyszerű és isteni finom!
Jó étvágyat hozzá!