A bodzabogyóról:
A bodzabogyó gazdag létfontosságú vitaminokban pl. : (C-, A-, E-, B1-, B2-, B3-vitamin), ásványi anyagokban, aminosavakban, fehérjékben és flavonoid típusú vegyületekben, antociánokban, mikroelemek- ben, pl.: (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és illóolajokban. És természetes C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének!
Használják ideggyulladásokra, vérkeringés normalizálására, sok influenza vírussal szemben is bizonyítottan hatékony. A bodza hatását a népi gyógyászat is régóta ismeri: enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.
Koszorúér-szűkület, visszér esetében is hasznos. Nemcsak cukorbetegeknek – akiknek erei sokszor sérültek – ajánlható, hanem az érbetegségekre hajlamos embereknek is.
A bodza hatására az agyvérzés kockázata is csökken, mivel a felsorolt összetevők jelentős mértékben csökkentik a trombózishajlamot.
Ha magunk szedjük a bodzát, feltétlenül figyeljünk arra, hogy ne kerüljön be a „termésbe” éretlen szem! Minden, a termésből készült ételt, illetve italt legalább 10 percen keresztül minimum 80 Celsius-fokon kell főzni mielőtt felhasználásra kerülne!!!
Hozzávalók:
2 kg fekete bodzabogyó (megtisztítva, leszemezve, átmosva)
1 citrom leve
1 tk. szegfűszeg
akinek szükséges: 4 ek- eritrit, vagy (maximum 1 kupak folyékony édesítő)
Elkészítése:
Miután megpucoltuk, átmostuk a bodzabogyókat, feltesszük főni a többi hozzávalóval együtt,
kivéve az édesítőt! (azt csak akkor tesszük bele, ha a legvégén szükségesnek tartjuk!)
Közepes lángon szétfőzzük a szemeket, néha megkeverve. Amikor szétfőtt, botmixerrel rásegítünk egy kicsit, hogy pépesebb legyen (Ez után, aki szeretné át préselheti szitán). Én nem tettem... majd takarékra tesszük a lángot, vagy 2-es fokozatra a villanytűzhelyet és besűrítjük a továbbfőzéssel.
Az üvegeket amikbe töltjük, kimossuk, csírátlanítjuk mikróban 5 percig, majd a lekvárt óvatosan beletöltjük. Lefóliázzuk, gumizzuk a tetejüket és rátekerjük a kupakot, fejre állítjuk őket és hagyjuk 20 percet állni... így nem romlik meg a lekvár a tárolás alatt.
Nekem 3 üveg lett belőle.
Hűtőben tároljuk!
Vajas pirítósra reggelire isteni finomság! :-)))
Cukorbetegek a napi ch tartalom bevitele mellet számoljanak a bodzabogyó természetes cukortartalmával!
Sajnos hivatalos tanulmány még nincsen a bodzabogyó glikémiás Indexéről, de a hozzá hasonló növények terméseihez hasonlóan a bodzabogyónak is alacsony ezen értéke. Amit találtam róla, 0-55 tartomány közé esik vélhetően!
Bodzabogyó 100 g-ra:
Energiakcal | Fehérjegramm | Zsírgramm | Szénhidrátgramm |
---|---|---|---|
73 | 0.6 | 0.5 | 18.4 |