2014. augusztus 27. 09:00 - Krakk Panka

Bodzabogyóból készült lekvár (diabetikus, hozzáadott cukor nélkül)

bodza5.jpg

A bodzabogyóról: 

A bodzabogyó gazdag létfontosságú vitaminokban pl. : (C-, A-, E-, B1-, B2-, B3-vitamin), ásványi anyagokban, aminosavakban, fehérjékben és flavonoid típusú vegyületekben, antociánokban, mikroelemek- ben, pl.: (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és illóolajokban. És természetes C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének!

Használják ideggyulladásokra, vérkeringés normalizálására, sok influenza vírussal szemben is bizonyítottan hatékony. A bodza hatását a népi gyógyászat is régóta ismeri: enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.

Koszorúér-szűkület, visszér esetében is hasznos. Nemcsak cukorbetegeknek – akiknek erei sokszor sérültek – ajánlható, hanem az érbetegségekre hajlamos embereknek is. 
A bodza hatására az agyvérzés kockázata is csökken, mivel a felsorolt összetevők jelentős mértékben csökkentik a trombózishajlamot. 

Ha magunk szedjük a bodzát, feltétlenül figyeljünk arra, hogy ne kerüljön be a „termésbe” éretlen szem! Minden, a termésből készült ételt, illetve italt legalább 10 percen keresztül minimum 80 Celsius-fokon kell főzni mielőtt felhasználásra kerülne!!!

bodza3.jpg

 

Hozzávalók:

2 kg fekete bodzabogyó (megtisztítva, leszemezve, átmosva)

1 citrom leve

1 tk. szegfűszeg

akinek szükséges: 4 ek- eritrit, vagy (maximum 1 kupak folyékony édesítő)

Elkészítése:

Miután megpucoltuk, átmostuk a bodzabogyókat, feltesszük főni a többi hozzávalóval együtt,

kivéve az édesítőt! (azt csak akkor tesszük bele, ha a legvégén szükségesnek tartjuk!)

Közepes lángon szétfőzzük a szemeket, néha megkeverve. Amikor szétfőtt, botmixerrel rásegítünk egy kicsit, hogy pépesebb legyen (Ez után, aki szeretné át préselheti szitán). Én nem tettem... majd takarékra tesszük a lángot, vagy 2-es fokozatra a villanytűzhelyet és besűrítjük a továbbfőzéssel.

Az üvegeket amikbe töltjük, kimossuk, csírátlanítjuk mikróban 5 percig,  majd a lekvárt óvatosan beletöltjük. Lefóliázzuk, gumizzuk a tetejüket és rátekerjük a kupakot, fejre állítjuk őket és hagyjuk 20 percet állni... így nem romlik meg a lekvár a tárolás alatt.

Nekem 3 üveg lett belőle.

Hűtőben tároljuk!

Vajas pirítósra reggelire isteni finomság! :-)))

bodza4.jpg

Cukorbetegek a napi ch tartalom bevitele mellet számoljanak a bodzabogyó természetes cukortartalmával!

Sajnos hivatalos tanulmány még nincsen a bodzabogyó glikémiás Indexéről, de a hozzá hasonló növények terméseihez hasonlóan a bodzabogyónak is alacsony ezen értéke. Amit találtam róla, 0-55 tartomány közé esik vélhetően!

Bodzabogyó 100 g-ra:

EnergiakcalFehérjegrammZsírgrammSzénhidrátgramm
73 0.6 0.5 18.4

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormazas.blog.hu/api/trackback/id/tr656632791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása