Emlékszem amikor kicsi voltam, mindig lehetett kapni a cukrászdákban, de még a suliban is a menzán desszertként a friss, puha piskótatekercset. Szerettem, ezért most megosztom veletek ezt a nagyon finom továbbfejlesztett receptet, kókuszos változatban.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 100 g eritrit, vagy más édesítő
- 20 g kakaópor, ha sötét tésztát szeretnénk
- 50 g kókuszliszt
- 1 csipet só
- 1 tk. vanília kivonat
Krémhez:
100 g kókuszreszelék
1 kk. vanília kivonat
1 dl. kókusztej
100 g olv vaj
150 g mascarpone
1 tojás
5 ek. eritrit
Elkészítése:
A tojások sárgáját az édesítővel habosra keverem, és hozzáadom a többi adalékot is. Közben a tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, és a végén hozzáadjuk a másik tálban lévő piskótaalaphoz. Óvatosan elkeverjük benne, hogy ne törjön a hab. Így lágy, krémes masszát kapunk belőle, amit 200 fokon előmelegített sütőben tűpróbáig sütök (10-12 perc), sütőpapíron.
Kiveszem amikor megsült a piskóta, és egy tiszta konyharuhára húzom úgy, hogy a sütőpapiros része ne jöjjön le a tészta aljáról. Ezután még melegen egy konyharuha segítségével, sütőpapírostul, feltekerem mint egy palacsintát, és hagyom kihűlni.
Közben elkészítem a krémet.
A kókuszreszeléket, a tejet, a vajat, és az édesítőt összefőzöm, majd félreteszem és kihűtöm. A mascarpone krémet, a tojássárgájával habosra keverem, és egy külön tálkában pedig a tojásfehérjét kemény habbá verem. Az egészet elegyítem óvatosan, hogy ne törjön a hab, és a kihűlt kókuszkrémhez öntöm (lényeges, hogy hideg legyen a kókuszkrém, különben elfolyik a mascarpone).
Kitekerem a piskótát, megtöltöm a krémmel, és visszatekerem jó szorosan persze úgy, hogy ne törjük el a piskótánkat.
Miközben tekerjük húzzuk le róla a sütőpapírt is! :)
Egy tálra helyezzük, és alufóliával betakarjuk a tekercset, majd 3 órát hagyjuk a hűtőben pihenni.
Hidegen, szeletelve tálaljuk.
20 szelet esetén,
1db- ban átlag 1-1,5 g ch található!
Tápanyag tartalom 100g- ban
kókuszliszt 100g esetén 24g ch
kókuszreszelék 100g esetén 7g ch
kókusztej 100ml 3g ch
mascarpone krémsajt (attól függ milyen márka), 100g esetén 2-3g ch
Ha xilitet( nyírfacukrot) használunk, hozzáadjuk az értékét! 100g= 99g ch
A napi megengedett ch beviteli mennyiség alapján fogyasszuk!
Jó étvágyat!