Ez a kelttészta nem alacsony szénhidráttartalmú, de néha úgy gondolom lehet ilyet is enni, ha úgy adódik ;)
Igyekeztem persze, minnél alacsonyabb szénhidráttartalmúra készíteni, az eredetihez képest egész jól sikerült.
Egy jénaiban készítettem el,így egészen szépen összetapadtak a csigák. Kíhűlve pedig 15 szeletre vágva egy szeletben 17 g szénhidrát található.
megjegyzem, nekem uzsonnára pont elég is volt egy szelet belőle egy kis mandula tejjel.
Jó étvágyat hozzá!
( ennél a sütinél figyeljünk arra, hogy ténylegesen számoljuk bele a napi, megengedett ch beviteli értékünkbe! )
Hozzávalók:
Tészta
240 g tönköly liszt( teljes kiörlésű)
40 g lenmagliszt
100 g zabkorpa
100 g eritrit
1 csipet só
1 tojás sárga
1 tk. fahéj
50 g olvasztott vaj
2 dl mandula, vagy kókusztej
1 csomag porélesztő
1 tk. Eritrit
a töltelék igazán bármiből lehet, nekem dió volt itthon, abból készitettem
200 g darált dió
1 ek rumaroma
1 ek vanília aroma
3 ek. Eritrit
50 g olvasztott vaj
Megjegyzés:
ha nagyon kemény a tészta, adjunk még hozzá 2 dl langyos tejet, mert a lenmagliszt elszívja a nedvességet a tésztából. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk!
Elkészítése
Langyositsuk meg a tejet az édesítővel, és szórjuk bele az élesztőt, majd tegyük félre minimum 1-2 percre állni.
A liszteket keverőedénybe szitáljuk, adjuk hozzá az édesitőt, tojássárgát, sót, fahéjjat, olvasztott vajat és a legvégén az élesztős tejjel tésztává gyúrjuk.
Kinyújtjuk fél cm vastag téglalap formára, és a diós töltelékkel jól befedjük. Palacsintára tekerjük és éles késsel,2 cm vastag csigákat vágunk belőle... kb 15-18 db lesz. Egy kerek, vagy négyzetes sütőben, vagy jénaiban egymás mellé szorosan helyezzük a csigákat. Meleg helyen 1 órát hagyjuk megkelni. ( nem lesz nagyon magas a tészta, mivel a lisztek szerkezete nehéz a sima liszthez képest, de azért nagyobbak lesznek).
180 fokra előmelegítjük a sütőt, a süti tetejét 1 egész tojással megkenjük és 45-50 percet sütjük.
A tetejét meghinthetjük, xilitporral is
Jó étvágyat hozzá!