Szerintem nincsen felemelőbb annál, mint amikor a szobát körül lengi az isteni fahéjas sült alma illata. Mindig a meghitt családi vasárnapokat idézi bennem. Az illat, amikor nagymamám a konyhában készítette nekünk az isteni almás pitéjét. :-) Emlékszem mindig csipkedtük a tészta szélét és titokban majszoltuk unokatesóimmal, miközben Ő mosolygott rajtunk és gyúrta a tésztát azon a nekünk hatalmasnak látszó asztalon. Sokat készített belőle, hiszen sokan voltunk unokák és mind imádtuk a nagymamánk almás pitéjét!
Most ezt próbáltam visszaidézni és Nektek adni az én pitémmel.
Hozzávalók:
200 g teljes örlésű tönköly liszt
100 g kókusz liszt
120 g vaj
1 ek. kókuszzsír
1/2 csomag sütőpor
1 tojás
2 ek. tejföl (100 g)
1 csipet só
1 tk. fahéj
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
400 g reszelt és kinyomkodott savanykás alma
4 ek. eritrit
1 ek vanília kivonat
1 ek. muffin fűszerkeverék
tetejére: 1 tojás a kenéshez és mandula aprítva
Elkészítése:
Elmorzsoljuk a vajat a lisztekkel és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Tésztává gyúrjuk és hűtőbe tesszük minimum 1/2 órára. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Lereszeljük az almát, majd hozzátesszük a többi tölteléknek valót is, amit jól elkeverünk, majd még 5 percet hagyjuk összeérni az ízeket. Kivesszük a tésztát a hűtőből, megfelezzük, majd deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkora egy kisebb tepsi. Feltekerve a nyújtófán a sütőpapírral bélelt tepsink aljára helyezzük. (Nem baj, ha nem pont akkora amekkora a tepsink, hiszen utána tudunk igazítani kézzel, hogy teljesen befedje a tepsi alját.) Megszórjuk egy kis mandula liszttel, vagy apróra darált mandulával a tésztát és erre rakjuk a már összekevert reszelt almát. Ezután a tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a sütit. Egy tojással megkenjük a tészta tetejét, majd villával megszurkáljuk. A végén megszórjuk a hosszúkásra vágott mandulával. Sütjük 40 percet.
Amikor szépen megpirult a teteje akkor kész:-) Nálunk hamar elfogyott:-)
Az egészben 172,5 g szénhidrát van, amit természetesen, az adott diétának megfelelő adagokra kell osztani .
Jó étvágyat!