Rendszeresen fogyasztunk áfonyát, így a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedik és számos kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések például, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürke hályog kialakulásának megelőzéséhez. Segít megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat.
Ami még fontos, rendszeresen fogyasztva szabályozza a vércukorszint ingadozását is! Alacsony GI indexű gyümölcsök közé soroljuk. ( Alacsony glikémiás index az 50 alatti tartomány, az áfonyáé 40. Minél magasabb a GI annál hamarabb emelkedik a vércukrunk, ill. minél kisebb annál alacsonyabban marad a vércukorszintünk).
Személy szerint nagyon szeretem az áfonyát. Fantasztikus ízvilágot kölcsönöz a süteményeknek, a tortákon díszítésként, de önmagában is kiváló gyümölcs.
Hozzávalók
100 g kókuszliszt
200 g mandulaliszt vagy apróra darált mandula
100 g kefir
200 g áfonya
2 lime citrom leve
1 mk. szódabikarbóna
2 mk. sütőpor
1 tk. sikér (ha nincs elhagyható)
4 ek. eritrit
1 csipet só
2 tojás
1 dl oliva olaj
Az elkészítése igen egyszerű!
Minden hozzávalót tegyünk egy keverőtálba és dolgozzuk össze masszává. Az áfonyaszemeket pedig utoljára, óvatosan tegyük bele a keverékbe. Keverjük át még egyszer, ekkor egy- két szem szétnyílik és csodás lilás színt húz a krémbe.
175 fokon 40 percig sütjük kuglóf vagy piskótaformában, de a tepsi is megteszi :)
Jó étvágyat hozzá!
Az egész sütiben 78,5 g szénhidrát van, én 12 szeletre vágtam így egy szeletben 6,7 g ch lett.