Fantasztikus, napsütéses hétvégének néztünk elébe, ezért a barátaink rendeztek egy kis bográcsozós kerti partit.
Természetesen nem érkeztünk üres kézzel, hiszen az ilyen eseményekre a legjobb és legegyszerűbben összeállítható sütemény az a brownie! Amikor még nem voltam cukorbeteg rendszeresen készítettük hatalmas mennyiségű csokoládéval a baráti összejövetelekkor, ezért muszáj volt kitalálni ezt a remek édességet úgy, hogy a hozzám hasonló cukros társaim is, ha megkívánják ehessenek belőle...de azért azok ízvilágára is gondoltam, akik nem cukorbetegek.
Íme egy remek parti süti, amit mindenki imádott ismét :-)
Hozzávaló
100 g mandulaliszt
100 g sós mogyoró apróra darálva
100 g egész normál( török) mogyoró
1 ek. rum aroma
2 tk. sütőpor
1 csipet só
1 ek. vanília kivonat
2 ek. keserű kakaópor ( jó minőségű)
2 tojás
150 g olvasztott vaj
5 ek. eritrit vagy xilit ( a xilitnél számoljunk a ch tartalommal)
A tetejére:
100 g 80-85%- os jó minőségű étcsokoládé ( én a Cote D'or -t használtam amiben 18,5 g ch van).
plusz 50g vaj v 1 ek oliva olaj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
A tojásokat és az édesítőt habosítjuk, majd az összes hozzávalót hozzáöntjük, kivéve a vajat és az egész mogyorót. Ezt a kettőt utoljára tesszük bele, majd jól elkeverjük.
Egy téglalap alakú jénai tetejét használjuk formának, de ha van kisebb tepsink az is jó, amit sütőpapírral kibélelünk.
Beleöntjük a masszát és elegyengetjük úgy, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen, majd sütjük 25-30 percet.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, de addig elkészítjük a csokoládét a tetejére.
Egy lábasban vizet melegítünk és egy másik hőálló edényt teszünk a tetejére. Ebbe beletörjük a csokoládét, és hozzá teszünk még 50 g vajat. Nem engedjük a vizet forrni alatta, de folyamatosan keverjük, míg egybeolvad a vaj a csokival. Közben levehetjük a tűzről, mert ha túl hevül, akkor kicsapódik a vaj és túrós lesz a csokoládé.
A kihűlt sütire öntjük a csokoládét,majd egyenletesen elkenjük és díszíthetjük is mogyoró darával.
Egy éles késsel kockázzuk, amikor a csoki félig megdermedt.
Jó nassolást hozzá, garantált a siker!
Szénhidráttartalom:
100 g mandulaliszt 8 g ch
100 g sós földimogyoró 15 ( de ez márka függő) g ch
100 g mogyoró 8,7 g ch
100 g csokoládé 18,5 g ch ( szintén márkától függ)
Az egészben 50,2 g ch van és 25 db lett belőle,
így 1 db átlag 2- 2,5 g ch tartalmaz,
Fogyasztása a napi megengedett ch beviteli értéknek megfelelően legyen;)