2014. május 13. 11:32 - Krakk Panka

Csokoládés brownie cukor nélkül

browne mogyis3.jpg

Fantasztikus, napsütéses hétvégének néztünk elébe, ezért a barátaink rendeztek egy kis bográcsozós  kerti partit.

Természetesen nem érkeztünk üres kézzel, hiszen az ilyen eseményekre a legjobb és legegyszerűbben összeállítható sütemény az a brownie!  Amikor még nem voltam cukorbeteg rendszeresen készítettük hatalmas mennyiségű csokoládéval a baráti összejövetelekkor, ezért muszáj volt kitalálni ezt a remek édességet úgy, hogy a hozzám hasonló cukros társaim is, ha megkívánják ehessenek belőle...de azért azok ízvilágára is gondoltam, akik nem cukorbetegek.

Íme egy remek parti süti, amit mindenki imádott ismét :-)

Hozzávaló

100 g mandulaliszt

100 g sós mogyoró apróra darálva

100 g egész normál( török) mogyoró

1 ek. rum aroma

2 tk. sütőpor

1 csipet só

1 ek. vanília kivonat

2 ek. keserű kakaópor ( jó minőségű)

2 tojás

150 g olvasztott vaj

5 ek. eritrit vagy xilit ( a xilitnél számoljunk a ch tartalommal)

A tetejére:

100 g 80-85%- os jó minőségű étcsokoládé ( én a Cote D'or -t használtam amiben 18,5 g ch van).

plusz 50g vaj v 1 ek oliva olaj

 

browne mogyis4.jpg

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.

A tojásokat és az édesítőt habosítjuk, majd az összes hozzávalót hozzáöntjük, kivéve a vajat és az egész mogyorót. Ezt a kettőt utoljára tesszük bele, majd jól elkeverjük.

Egy téglalap alakú jénai tetejét használjuk formának, de ha van kisebb tepsink az is jó, amit sütőpapírral kibélelünk.

Beleöntjük a masszát és elegyengetjük úgy, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen, majd sütjük 25-30 percet.

A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, de addig elkészítjük a csokoládét a tetejére.

Egy lábasban vizet melegítünk és egy másik hőálló edényt teszünk a tetejére. Ebbe beletörjük a csokoládét, és hozzá teszünk még 50 g vajat. Nem engedjük a vizet forrni alatta, de folyamatosan keverjük, míg egybeolvad a vaj a csokival. Közben levehetjük a tűzről, mert ha túl hevül, akkor kicsapódik a vaj és túrós lesz a csokoládé.

A kihűlt sütire öntjük a csokoládét,majd egyenletesen elkenjük és díszíthetjük is mogyoró darával.

Egy éles késsel kockázzuk, amikor a csoki félig megdermedt.

Jó nassolást hozzá, garantált a siker!

Szénhidráttartalom:

100 g mandulaliszt 8 g ch

100 g sós földimogyoró 15 ( de ez márka függő) g ch

100 g mogyoró 8,7 g ch

100 g csokoládé 18,5 g ch ( szintén márkától függ)

Az egészben 50,2 g ch van és 25 db lett belőle,

így 1 db átlag 2- 2,5 g ch tartalmaz,

Fogyasztása a napi megengedett ch beviteli értéknek megfelelően legyen;)

browne mogyis8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormazas.blog.hu/api/trackback/id/tr416153691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása