Hozzávalók:
150 g teljes kőirlésű rozsliszt
100 g mandulaliszt
225 g tejföl
2 púpos tk. só
1 púpos tk. szódabikarbóna
2 ek. olivaolaj
magok a díszítéshez
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A lisztet a szárazanyagokkal együtt keverőtálba tesszük, és összekavarjuk.
A tejfölt, és az olivaolajat ráöntjük, majd összegyúrjuk addig, amíg ragacsos masszát nem kapunk (kb.5-6 perc).
Belekanalazzuk egy tetszőleges formába, és 40- 50 percig sütjük.
Folyamatosan párásítjuk a sütőt a következőképpen: a rács alá( amin a kenyér sül) egy másik tepsit helyezünk, amibe 2-3 dl vizet öntünk, ez biztosítja a páratartalmat a kenyér számára, vagy spriccelőbe (virágokhoz használatos is jó, csak tiszta legyen) vizet teszünk, és 10 percenként résnyire nyitott sütőajtó mellett körbe spricceljük a sütőt.
(Ne ijedjünk meg, nem fog annyira feljönni sütés alatt, mint a kelt tésztás társai, hiszen ez egy tömör rozscipó)!
Akik nem akarnak tejfölt használni hozzá, pótólják vízzel, vagy más tetszőleges folyadékkal.
Reggelire, uzsonnára, vacsorára, sósan, vagy édesen fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá!
Szénhidráttartalom:
Teljes kiőrlésű rozsliszt (150 g- ban, 99 g ch)
Tejföl( 225 g- ban, 8 g ch)
Mandulaliszt ( 100 g- ban, 8 g ch)
A teljes kenyérben ( 400 g ) 114,65 g szénhidrát található.
100 g- ban 28,7 g ch van!
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a napi megengedett ch bevitelnek megfelelően fogyasszuk!
Jó étvágyat hozzá!