2014. október 01. 08:00 - Krakk Panka

Almás pite roppanós mandulával

almáspite4.jpg

Szerintem nincsen felemelőbb annál, mint amikor a szobát körül lengi az isteni fahéjas sült alma illata. Mindig a meghitt családi vasárnapokat idézi bennem. Az illat, amikor nagymamám a konyhában készítette nekünk az isteni almás pitéjét. :-) Emlékszem mindig csipkedtük a tészta szélét és titokban majszoltuk unokatesóimmal, miközben Ő mosolygott rajtunk és gyúrta a tésztát azon a nekünk hatalmasnak látszó asztalon. Sokat készített belőle, hiszen sokan voltunk unokák és mind imádtuk a nagymamánk almás pitéjét!

Most ezt próbáltam visszaidézni és Nektek adni az én pitémmel.

Hozzávalók:

200 g teljes örlésű tönköly liszt

100 g kókusz liszt

120 g vaj

1 ek. kókuszzsír

1/2 csomag sütőpor

1 tojás

2 ek. tejföl (100 g)

1 csipet só

1 tk. fahéj

1 citrom reszelt héja

Töltelék:

400 g reszelt és kinyomkodott savanykás alma

4 ek. eritrit

1 ek vanília kivonat

1 ek. muffin fűszerkeverék

tetejére: 1 tojás a kenéshez és mandula aprítva

almáspite.jpg

Elkészítése:

Elmorzsoljuk a vajat a lisztekkel és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Tésztává gyúrjuk és hűtőbe tesszük minimum 1/2 órára. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Lereszeljük az almát, majd hozzátesszük a többi tölteléknek valót is, amit jól elkeverünk, majd még 5 percet hagyjuk összeérni az ízeket.  Kivesszük a tésztát a hűtőből, megfelezzük, majd deszkán  kinyújtjuk akkorára, amekkora egy kisebb tepsi. Feltekerve a nyújtófán a sütőpapírral bélelt tepsink aljára helyezzük. (Nem baj, ha nem pont akkora amekkora a tepsink, hiszen utána tudunk igazítani kézzel, hogy teljesen befedje a tepsi alját.) Megszórjuk egy kis mandula liszttel, vagy apróra darált mandulával a tésztát és erre rakjuk a már összekevert reszelt almát. Ezután a tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a sütit. Egy tojással megkenjük a tészta tetejét, majd villával  megszurkáljuk. A végén megszórjuk a hosszúkásra vágott mandulával. Sütjük 40 percet.

Amikor szépen megpirult a teteje akkor kész:-) Nálunk hamar elfogyott:-)

Az egészben 172,5 g szénhidrát van, amit természetesen, az adott diétának megfelelő adagokra kell osztani . 

Jó étvágyat!

almáspite3.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukormazas.blog.hu/api/trackback/id/tr336745035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása